A Ninja név eredete

2009.07.17. 12:45 | kawasaki.hu

A kawasaki.hu oldalon olvashattátok, hogy idén ünnepli megjelenésének 25. évfordulóját a Kawasaki Ninja sorozata. A Ninja név mára egyet jelent a Kawasaki versenymotorjaival, az utcai szupersport motorojaival. De gondolom sokan feltettétek már a kérdést, hogy hogyan is kapta a Ninja nevet?

Egy amerikai autós-motoros weboldalon érdekes cikkre bukkantam. A cikk írója meginterjúvolta Mike Vaughan-t, aki 1979 - 1990 között a Kawasaki Motors USA marketing igazgatója volt.

Hát érdekes dolgok derültek ki Mike Vaughan visszaemlékezéséből. Például, hogy már 1979-ben amikor először tájékoztatták a japán központból a GPz szériáról, már akkor ajánlotta, hogy adják a sorozatnak a Ninja nevet. A japán központ azonban kapásból elutasította a javaslatot, így az bekerült Mike mappájába, a mappa az asztalába ...

Aztán 1982 végén az újabb GPz modell megjelenése előtt - hiszen elsőként a GPz750 jelent meg és csak utána minden Ninja őse a GPz900R - mikor Mike meglátta az új modell tervét, ismét felvetette a Ninja névadást. Az új motor kinézetében és technikai tudásában messze felülmúlta az akkori motorokat ezért Mike most már határozottabban képvislete elképzelését.

Azonban már az amerikai központban megoszlottak a vélemények, az új marketing cég, akikkel dolgoztak a Panther nevet ajánlotta. (Huh, ezexerint nem sokon múlott, hogy az idén nem az új Párduc ZX-6R-et mutattuk be.)

A japán központ továbbra is elutasította a Ninja nevet, mert szerintük a Ninja névnek japánban negatív megítélése van. De Mike nem adta fel. Összegyűjtötte az akkori japán motorok neveit és próbálta meggyőzni a japókat, hogy a Carott vagy a Gorilla nevek (ezek mentek akkoriban), egy amerikai számára nevetségesen hangzanak. Amerikában a Ninja névnek pedig nem volt negatív, sőt gyakorlatilag semmilyen megítélése, semmit nem váltott ki az amcsikból, egyszerűen csak jól hangzott.

Japán válasz: Nem.

Mike még mindig nem adja fel: Talált egy japán szörf magazint, amiből kiderült, hogy japánban akkortájt az egyik legnépszerübb sport a szörf, és csak az embereken látszott, hogy nem amerikai fotók vannak az újságban. A kép segítségével próbálta meggyőzni a Kawasaki vezetését, hogy bár az amcsik és a japók másként értékelik a dolgokat, de valójában ugyanazokat szeretik - nincs különbség. Ami amerikában elfogadható, az a japánok számára is elfogadható lesz.

Japán válasz: Hmm - hmm

Telt-múlt az idő, lassan közeledett a modell bemutatásának időpontja, amikor is kapott egy telefonhívást a KHI-től (Kawasaki Heavy Industries), hogy: OK, rendben, legyen akkor Ninja - de aztán sikeres legyen!

Az 1983 év végén Kaliforniában megrendezett Média Bemutató (press introduction), majd 1984 év elején Honoluluban az amerikai Kawasaki értékesítőknek tartott bemutatón hatalmas sikert aratott a Ninja GPz900R. És jött az éles főproba a február közepi Chicago-i Motorkiállítás. Csináltak egy szép bemutató részt, mindenhol ott virított a Ninja logó és figyelték a vásárlók reakcióit. "Nina? Mi a franc az a Nina?" - kérdezték a vásárlók.

Nos, Mike barátunkban megállt az ütő, elkezdett komótosan összepakolni és várt. Várta a japók elbocsátó levelét. De nem jött, sőt támogatták! Beindúlt a marketing henger: Reklámkampány, újságtesztek és a siker nem maradt el. Természetesen - ahogyan Mike Vaughan fogalmaz - ez nem a név érdeme, hanem a motoré, mert az fantasztikus volt.

A többi pedig már történelem. A Ninja név, köszönhetően ennek a remek motornak, hamar elterjed a motorosok köztudatában és nem kellett sok idő hozzá, hogy a konkurencia is a Ninja elnevezést használja saját modelljeinek pozicionálásakor.

A siker töretlen, és mára már teljesen egyértelmű, hogy ha valaki azt mondja, "Nekem Ninjám van" - mindenki tudja róla, hogy Ő Kawasakis.

 

Azt már csak hallkan jegyzem meg, hogy Mike barátunknak köze van a Kawasaki cruisereinek Vulcan elnevezéséhez is, de ez már egy másik történet.

Kérdésed, észrevételed, véleményed van a blogról vagy a Kawasakiról? Kommentezz vagy írd meg: blog@kawasaki.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kawa.blog.hu/api/trackback/id/tr521250851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

KX 2012!

Kawasaki a Facebookon

Kawasaki a Twitteren

Friss topikok

Címkék

2011 (33) élmény (22) energy (2) er 6n design verseny (17) esti motorozás (4) expo és börze (6) facebook (20) felmérés (2) film (14) girl (2) hírek (1) interjú (1) játék (26) kawa (16) kawasaki (89) khi (3) kimi (1) kx (9) lime party (5) modellek (18) monster (2) múzeum (5) mx (9) nasa (1) nextninja (6) ninja (21) räikkönen (1) ruházat (1) social media (27) superbike (8) szupersport (4) teszt (1) tom sykes (2) tudtad? (14) újdonság (2) vermuelen (1) versenysport (19) villopoto (2) wsbk (17) z (5) z1000sx (1) z750 (1) z750r (1) zx 10r (10) zx 6r (3) zx kupa (9) zzr (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása